Polityka prywatności i RODO

Polityka prywatności i RODO 2019-07-04T22:30:04+00:00

Nasza Polityka Prywatności wyjaśnia, sposób, zakres i cele gromadzenia i przetwarzania danych osobowych, jakie pozyskujemy za pośrednictwem serwisu www.corsaria.pl.

Operatorem serwisu www.corsaria.pl oraz administratorem danych osobowych (dalej: Administrator) jest CORSARIA sp. z o.o. z siedzibą w Bydgoszczy, przy ul. Krzysztofa Gotowskiego 6 (85 030 Bydgoszcz), wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem 0000718594, NIP: 9671408572, REGON: 369475013

Jeśli masz pytania związane z naszą Polityką Prywatności, chcesz dowiedzieć się jakie dane osobowe przetwarzamy, zmienić je lub zmodyfikować, odwołać zgodę na ich przetwarzanie lub zażądać ich usunięcia – skontaktuj się z nami, pisząc na adres: biuro@corsaria.pl

Jeśli korzystasz z tego serwisu, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z zapisami naszej Polityki prywatności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie ciasteczek, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki lub zrezygnować z korzystania z naszego serwisu w ogóle.

Hosting naszego serwisu zapewnia nam zewnętrzny dostawca – Home.pl, który zapewnia stosowanie odpowiednich procedur i środków, gwarantujących bezpieczeństwo informacji. Informacje na temat polityki prywatności tego dostawcy przeczytasz tutaj → https://home.pl/polityka.

Jakie informacje gromadzimy?

Za pośrednictwem tego serwisu gromadzimy dwa rodzaje informacji:

  • zapisywane automatycznie – wśród nich są logi serwera www gromadzone przez operatora hostingowego, pliki cookies czyli tzw. ciasteczka oraz znaczniki pixelowe,
  • podawane przez Ciebie dobrowolnie podczas wypełniania formularza kontaktowego,
  • podawane przez Ciebie dobrowolnie podczas rozmowy z nami na livechacie, dostępnym w ramach tego serwisu.

Po co gromadzimy te informacje?

Wskazane powyżej dane gromadzimy w następującym celu:

  • logi serwera pozwalają nam zapewnić sprawne działanie serwisu i reagować w momencie, gdy pojawią się jakiekolwiek błędy w jego funkcjonowaniu,
  • ciasteczka pozwalają nam odpowiednio wyświetlać nasz serwis, zapamiętać preferencje użytkownika co do sposobu jego wyświetlania, tworzyć listy remarketingowe umożliwiające wyświetlanie zindywidualizowanych reklam w sieciach reklamowych, a także analizować anonimowe statystyki odwiedzalności serwisu; w zarządzaniu reklamami wyświetlanymi na Facebooku pomaga także pixel Facebooka,
  • dane z formularza kontaktowego wykorzystujemy do skontaktowania się z Tobą, by odpowiedzieć na zgłoszone przez Ciebie zapytanie,
  • dane z livechata wykorzystujemy do skontaktowania się z Tobą, by odpowiedzieć na zgłoszone przez Ciebie kwestie lub pytania.

Czym są pliki cookie?

Cookies czyli tzw. ciasteczka to małe pliki tekstowe, które są zapisywane na Twoim komputerze, tablecie lub smartfonie w momencie, gdy oglądasz serwis internetowy. Pliki te zawierają rozmaite informacje, które umożliwiają prawidłowe działanie i wyświetlanie serwisu. Są całkowicie bezpieczne, nie modyfikują działania oprogramowania Twojego urządzenia i nie pozwalają zidentyfikować Twoich danych osobowych.

Dzięki ciasteczkom przeglądarka „zapamiętuje” Twoje osobiste preferencje co do wyglądu serwisu (np. rozmiar czcionki, język itp.), możesz bezproblemowo korzystać z serwisów wymagających logowania (dzięki nim np. nie musisz ponownie logować się, gdy przechodzisz na inne podstrony w takich serwisach), a także możliwe jest analizowanie ruchu w serwisie i sprawdzanie, które jego podstrony są odwiedzane i jak często.

Przeglądarki internetowe najczęściej domyślnie zezwalają na zapisywanie ciasteczek i późniejsze ich odczytywanie przez serwer, który je stworzył. Ustawienia przeglądarki możesz dowolnie zmieniać, samodzielnie decydując o tym, czy chcesz zezwalać na zapisywanie ciasteczek i w jakim zakresie. Zapisane ciasteczka możesz też w każdym momencie usunąć. Pamiętaj jednak, że jeśli całkowicie zablokujesz ich zapisywanie, najprawdopodobniej pozbawisz się możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisów internetowych, które odwiedzasz.
Więcej informacji na temat ciasteczek znajdziesz w serwisie www.wszystkoociasteczkach.pl

Co to są logi serwera?

Są to anonimowe informacje (m.in. takie jak adres IP, czas trwania wizyty, rodzaj przegląarki, adres URL odwiedzanych podstron, wystąpienie ewentualnych błędów działania odwiedzanego serwisu) zapisywane na serwerze podczas odwiedzin w serwisie. Logi są przechowywane na serwerze i wykorzystywane wyłącznie w celu zapewnienia sprawnego działania serwisu.

W jaki sposób i po co zbieramy statystyki serwisu?

By móc badać anonimowe statystyki dotyczące sposobu korzystania z naszego serwisu przez internautów, w naszym serwisie wdrożyliśmy dwie usługi wykorzystujące ciasteczka:

Dane statystyczne dotyczące odwiedzalności serwisu pomagają nam zrozumieć, jak użytkownicy z niego korzystają i następnie rozwijać go tak, by dostarczał jak najwięcej wartościowych treści oraz by był jak najbardziej przyjazny dla użytkowników.

Formularz kontaktowy

Wypełniając formularz kontaktowy w zakładce KONTAKT, przekazujesz nam następujące dane osobowe: imię i nazwisko, nazwa Twojej firmy, adres e-mail i opcjonalnie numer telefonu. Dane te podajesz nam dobrowolnie, ale pamiętaj że jest to niezbędne, byśmy mogli odpowiedzieć na Twoje zapytanie. Nie przekazujemy tych danych podmiotom trzecim.

Linki do innych serwisów

Na niektórych podstronach naszego serwisu możesz znaleźć linki prowadzące do innych stron internetowych. Zamieszczamy je wyłącznie po to, by ułatwić Ci dostęp do treści, które się w nich znajdują. Polityka Prywatności, którą czytasz w tej chwili, odnosi się wyłącznie do serwisu www.corsaria.pl – nie odpowiadamy za zasady ochrony prywatności w serwisach, do których trafisz klikając w zamieszczone u nas odnośniki. Zachęcamy zatem, byś zawsze zapoznał się z polityką prywatności w nich opublikowaną, szczególnie jeśli w serwisie tym gromadzone są dane osobowe.

Dodatkowe informacje dotyczące danych osobowych, które przetwarzamy

W przypadku ogłoszenia rekrutacji na wolne stanowisko pracy, przetwarzamy dane osobowe kandydatów, którzy dobrowolnie przesłali do nas aplikację. Dane te są przetwarzane do czasu zakończenia procesu rekrutacyjnego lub – jeśli kandydat wyraził na to zgodę – także w procesach rekrutacyjnych ogłaszanych w przyszłości. Aby uczestniczyć w procesie rekrutacji konieczne jest podanie danych osobowych w zakresie wynikającym z art. 221 Kodeksu pracy, w tym imienia, nazwiska, danych kontaktowych, daty urodzenia, informacji o doświadczeniu zawodowym, kwalifikacjach i wykształceniu. Podanie innych danych, w tym wizerunku kandydata, jest dobrowolne.

Realizując swoją podstawową działalność, przetwarzamy także dane osobowe dłużników, pochodzące od ich wierzycieli oraz ze źródeł powszechnie dostępnych.

Dane te są przetwarzane w celu:

  • wykonania umowy pomiędzy dłużnikiem a wierzycielem pierwotnym, w którego prawa wstąpiliśmy na podstawie cesji, z uwzględnieniem ewentualnych reklamacji (tj. art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
  • wykonania ciążących na nas obowiązków prawnych wynikających z przepisów o rachunkowości i prawa podatkowego, w szczególności wystawiania i przechowywania faktur oraz dokumentów księgowych (tj. art. 6 ust. 1 lit. c RODO),
  • ochrony prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przed nas lub osobę trzecią, w szczególności zabezpieczenia możliwości dalszego dochodzenia roszczeń w razie niewypłacalności dłużnika, utrwalenia przebiegu negocjacji oraz gromadzenia dowodów na wypadek postępowania sądowego (tj. art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Dane osobowe dłużników są udostępnianie następującym podmiotom:

  • podmiotom dostarczającym i wspierającym systemy teleinformatyczne Administratora;
  • podmiotom świadczącym usługi doradcze, audytowe na rzecz Administratora;
  • podmiotom prowadzącym działalność pocztową, kurierską, spedycyjną i przewozową;
  • podmiotom świadczącym usługi drogą elektroniczną, w tym publicznym giełdom wierzytelności,
  • podmiotom świadczącym usługi księgowe na rzecz Administratora,
  • organom państwowym w szczególności sądom, komornikom, syndykom, urzędom oraz ich przedstawicielom.

Dane osobowe będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa i z zachowaniem bezpieczeństwa danych..

Dane osobowe będą przechowywane przez czas nie dłuższy niż jest to niezbędne do osiągnięcia zakładanych celów, czyli:

  • przez czas niezbędny do zawarcia i wykonania umowy opisanej powyżej lub do czasu ostatecznej możliwości egzekwowania zadłużenia.;
  • przez okres określony w przepisach prawa, w szczególności przez okres, w którym przepisy nakazują nam przechowywać faktury i dokumenty księgowe.

Twoje prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych

Masz prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych osobowych przetwarzanych przez nas oraz prawo ich sprostowania,
  • żądania usunięcia danych osobowych (jeżeli są przetwarzane bezpodstawnie), ograniczenia ich przetwarzania oraz do żądania przeniesienia danych do innego administratora,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas danych osobowych.
  • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawo do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

Zmiana Polityki Prywatności

W przypadku zmian w naszej Polityce Prywatności, poinformujemy o tym na tej podstronie, odpowiednio modyfikując znajdujące się tutaj zapisy.